36-годишен италианец се оказа заразен с COVID, маймунска шарка и ХИВ едновременно,

...
36-годишен италианец се оказа заразен с COVID, маймунска шарка и ХИВ едновременно,
Коментари Харесай

Мъж даде положителна проба за ХИВ, маймунска шарка и COVID -

36-годишен италианец се оказа инфектиран с Коронавирус, маймунска шарка и ХИВ по едно и също време, след отмора в Испания. Това е първият пациент с трите инфекции по едно и също време, оповестява Скай нюз.

Случаят притегли вниманието на учените и подробна публикация беше публикувана в Journal of Infection. Тестването на мъжа посочило, че той страда освен от ковид, а и от маймунска шарка. По-късно бил диагностициран и като ХИВ-позитивен. 

Авторите на проучването показват, че често маймунската шарка и COVID имат идентични признаци „ тресчица, отичане на лимфните възли, главоболие, възпалено гърло и отмалялост “ и по тази причина диагнозата може да бъде сбъркана. Затруднението идва от обстоятелството, че първите обриви при маймунската шарка се появяват по-късно, а данни за обрив и петна има и при някои случаи на COVID-19.

Специалистите се въздържат от прогноза дали комбинацията от вируси може да докара до по-лош излаз, само че не изключват това да се случи, защото към момента няма широкодостъпни медикаменти за упоменатите инфекции, още повече когато става дума за коинфекция.

Тъй като това е единственият докладван случай на коинфекция с вируса на маймунската шарка, SARS-CoV-2 и HIV, към момента няма задоволително доказателства в поддръжка на това, че тази композиция може да утежни положението на пациента, настояват учените. - Предвид актуалната пандемия от SARS-CoV-2 и ежедневното повишаване на случаите на маймунска шарка, здравните системи би трябвало да са наясно с тази опция и да предизвикват тестването при високорискови субекти, при които е значимо контактите да бъдат лимитирани в точния момент, защото няма необятно налично лекуване или профилактика при сходен медицински казус, споделят те.

Конкретният случай и за какво би трябвало да се изследва деликатно здравната история на пациента

Мъжът, който е ваксиниран против Коронавирус, е пребивавал пет дни в Испания от 16 до 20 юни. Девет дни по-късно вдигнал температура 39C, съпроводена от болки в гърлото, отмалялост, главоболие и болки в слабините.

На 2 юли той е бил тестван и е дал позитивна проба за Коронавирус, а по-късно същия ден се появили обриви по лявата му ръка, които последователно се трансформирали в дребни, мъчителни петна, оградени от червен пръстен, по торса, долните крайници  и лицето.

Петната се подули и три дни по-късно той отишъл в незабавното поделение на университетската болница Policlinico " G. Rodolico - San Marco " в Катания, Италия, където е бил настанен в отделението по инфекциозни заболявания.

Пациентът казал на лекарите, че е бил лекуван от сифилис през 2019 година и правил тест за ХИВ с негативен резултат през 2021 година

Предвид симптомите му, те решили да извършат серия от проби и разкрили, че той е позитивен за трите вируса, като маймунската шарка е от западноафриканския клад, разновидността, виновен за испанската зараза, а подварианта на COVID е BA. 5.1, един от двата съществени, причиняващи инфекции по света сега.

„ Пациентът даде позитивен тест за ХИВ-1 и като се имат поради резултатите от проучванията му, бихме могли да одобри, че инфекцията е скорошна, изясняват медиците.

До третия ден в болничното заведение съвсем всички кожни лезии почнали да " хващат " корички и се трансформирали в белези. Мъжът е бил лекуван и за ХИВ и по-късно е бил изписан.

Лекарите споделят, че неговият случай акцентира нуждата от проучване на историята на пациентите при слагането на диагноза, тъй като в случай че тя е неправилна, може да ги изложат на различен риск.

Авторите на публикацията, оповестяват още, че мъжът ( по личните му думи) е правил необезопасен секс с мъже по време на престоя си в Испания.

Този ​​случай показва, че признаците на маймунската шарка и COVID-19 могат да се припокриват и удостоверява, че при положение на съпътстваща инфекция пациентската история и половите привички са от решаващо значение за слагане на вярната диагноза. Сексуалният контакт може да бъде преобладаващият метод на предаване. Ето за какво се предлага цялостен скрининг за полово излъчени инфекции след диагностициране на маймунска шарка, споделят те.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР